Hvad er angst?
Angst er en psykisk lidelse, der kan variere fra mild uro til intense angstanfald, der i svære tilfælde kan lamme en persons dagligdag og evne til at indgå i normale dagligdagssituationer og sociale relationer. I Danmark lider omkring 350.000-400.000 mennesker af en angstlidelse, og det gør angst til en af de mest almindelige psykiske lidelser i landet. Det anslås, at cirka 12-14 % af befolkningen vil opleve en angstlidelse på et eller flere tidspunkter i løbet af deres levetid.
Dette gør angst til en betydelig sundhedsudfordring, som rammer mange mennesker på tværs af aldersgrupper, sociale klasser, opvækst og andre faktorer.
Hvad er symptomerne på angst?
Der er mange forskellige symptomer på angst. Det helt centrale er en overvældende følelse af frygt eller bekymring, og ofte kommer symptomerne til udtryk i form af hjertebanken, svedeture, svimmelhed og åndedrætsbesvær. Nogen oplever også muskelspænding eller -smerte, rastløshed, at de har svært ved at slappe af, psykisk anspændthed eller synkebesvær. Angstanfald kan opstå på baggrund af mange forskellige faktorer, men ofte er det med udgangspunkt i en belastning af individet. For mange personer med angst kan tilværelsen føles usikker og uforudsigelig, hvilket gør behovet for tryghed og stabilitet ekstra vigtigt.