Hvad er skærmning?
Skærmning er en faglig metode, skal beskytte den enkelte borger eller patient i situationer, hvor der er ekstra behov for særlig pleje eller behandling. Skærmning støtter og begrænser påvirkninger udefra.
Skærmning er fysisk skærmning af en person. Dertil er det vigtigt at pointere at, skærmning skal gavne den skærmede person. Påvirkninger og indtryk bliver begrænset i et omfang, så personen kan overskue situationen eller komme til sig selv igen.
Det kan være forskelligt, hvordan skærmningen udføres. Det kan være en gåtur eller et spil kort. Skærmning kan være kortsigtet og langsigtet. Gennem struktur, forudsigelig, tryghed og genkendelighed skabes der gode omgivelser for den skærmede.
Skærmning ydes af tryghedsskabende personale, der er uddannet i skærmning. Der skabes ro og personalet får ro til at kunne udføre deres daglige arbejdsopgaver.
Skærmning kan ydes for en række målgrupper f.eks. borgere med demens, børn og unge med udadreagerende adfærd, personer med autisme eller psykisk syge patienter der kan yde selvskade eller skade mod omgivelser.
Formålet med skærmning er, at personen skal skabe egen kontrol og ikke være til fare for sig selv eller omgivelserne.
Enkeltmandsprojekt - Miljøskifte
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at flytte en borger fra et givent miljø f.eks. bostedet eller egen bolig. Enkeltmandsprojekt er en løsning som benyttes, hvis der er behov for yderligere beskyttelse af borgeren i en periode.
Læs mere: Enkeltmandsprojekt - miljøskifte