Hvorfor vælge TrygtMiljø?

Trygge rammer for udadreagerende borgere

TrygtMiljø er specialister i forebyggelse af svære konfliktfyldte situationer med verbal eller fysisk udadreagerende adfærd. Vi ønsker, at skabe trygge ramme for både borgere og plejepersonale, så hverdagen igen kan blive sikker og tryg. 


Vores tryghedsmedarbejdere har stor erfaring og kompetent viden til at kunne bistå plejepersonale og overtage akutte opgaver. 


TrygtMiljø er jeres sikre valg

TrygtMiljø tager stor ansvar for hver enkelte opgave. Vi tilpasser vores opgaver borgens situation og jeres behov.


I samarbejde med plejepersonalet udarbejder vi et tryghedsforløb, som sikrer at borgeren opnår en værdig og tryg hverdag, så I som plejepersonale kan fokusere på det vigtig relations- og (re)habiliteringssarbejde.


Hos os får du trygge rammer fordi vi: 

  • Ikke går på kompromis med kvalitet, tryghed og sikkerhed
  • Har erfaring med tryghedsskabende personale siden 2003
  • Består af professionelle og veluddannede sikkerhedspersonale
  • Allerede er kendte i psykiatrien på socialområdet
  • Tilrettelægger vores arbejde ud fra jeres anvisninger


Hør hvordan vi kan hjælpe jer

Et tryghedsforløb hos TrygtMiljø

Opnå trygge rammer og en normal hverdag

Hos TrygtMiljø skaber vi i samarbejde med plejepersonale og pårørende et tryghedsforløb, der har til formål at sætte rammerne for et trygt forløb, der kan skabe resultater for den dementramte borger og omgivelserne.


TrygtMiljø leverer sikkerhed og tryghed for alle. Vi er jeres professionelle samarbejdspartner med faglig viden og de rette kompetencer, når I har behov for støtte, aflastning eller sparring i forbindelse med udadreagerende adfærd hos demensramte borgere.


Formål

Formålet med tryghedsforløbet er, at den demensramte borger med den udadreagerende adfærd opnår en værdig og tryg hverdag, hvor borgeren, så vidt mulig, kan indgå i relationer med andre personer af kortere eller længere varighed. Det er også vigtigt for os, at jeres personale selvstændigt kan varetage arbejdet omkring borgeren i et trygt miljø med høj sikkerhed og trygge rammer.


Vores tryghedsforløb

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at intet forløb er ens, da mennesker er forskellige og har forskellige behov. Derfor tilpasser vi naturligvis hvert enkelt tryghedsforløb. Denne ramme er derfor også vejledende for, hvordan et forløb hos os kan se ud.

Forløbet varighed

Hver enkelt situation er forskellig og varigheden af et tryghedsforløb varierer meget. I de fleste tilfælde strækker et forløb sig over en periode på ca. 3 måneder. Nogle er længere og nogle er kortere. Det kommer an på jeres situation. Sammen finder vi den rette løsning og varighed til jeres behov.


Opstart

Opstarten af et tryghedsforløb indebærer, at en af vores dygtige konsulenter afholder et møde med jer. Formålet med mødet er at klarlægge jeres behov. Vi får en uddybelse af jeres situation, finder ud af om I har sikkerhedsmæssige hensyn vi skal tage og vi forventningsafstemmer i forbindelse med forløbet. Til mødet kan vores konsulent også give et estimat for forløbets varighed.


Opfølgning

Efter mødet vil der udarbejdes en konkret plan for opstartsdagene, oftest de første 7-14 dage, og en af vores dygtige tryghedsmedarbejdere vil blive tildelt jeres opgave. Efter opstartsdagene vil vores tryghedsmedarbejder i samråd med jer enten fortsætte, op- eller nedjustere indsatsen. Ved endt forløb vil der kunne tilbydes faglig sparring, hvis behovet skulle opstå. 


Sådan kan I sikre en tryg hverdag

Demente borgere med udadreagerende adfærd kræver ofte ekstra ressourcer for plejepersonalet. I nogle tilfælde går det ud over de daglige rutiner.


Derfor tilbyder vi hos TrygtMiljø en tryghedsmedarbejder, som kan hjælpe jer med den enkelte borgere, så I igen kan få tid til jeres daglige arbejdsopgaver og yde støtte for alle borgere på plejehjemmet eller i beboerhuset.


Skærmning kan sikre trygge rammer

Gennem professionel skærmning, som metode, kan vi beskytte og hjælpe borgeren med demens ved at begrænse ydre påvirkninger, som netop kan føre til den udadrettet adfærd.


Det kan være udfordrende for omgivelserne at være i kontakt med en borger med udadreagerende adfærd. Ikke mindst er det et hårdt slag for den enkelte, som ikke længere er sig selv eller kan kontrollere sine udbrud. 


Skærmning kan være nødvendigt for at mindske utryg adfærd, således at der opretholdes sikkerhed og tryghed i miljøet.


Skærmning af demente med udadreagerende adfærd

Alle borgere er forskellige og stadiet af demens kommer til udtryk gennem den udadreagerende adfærd på forskellige måder. Det kan eksempelvis komme til udtryk via raseri, vredesudbrud og aggressiv adfærd.


TrygtMiljø foretager ikke en indgriben i hele borgerens hverdag, men sætter rammerne som hjælp til den demensramte borger, så borgeren kan beholde sin integritet og værdighed. To grundsten, der er vigtige for os, og som går igen i hele vores arbejde. Vi ser den enkelte bag sygdommen.


Vi ønsker at inkludere borgeren, så vidt muligt, i fællesaktiviteter. Inklusion og aktivitet kan i flere tilfælde stimulere borgeren og styrke glæden. I andre tilfælde får borgeren glæde og stimuli ved at gå ture i rolige omgivelser eller at holde sig for sig selv.


Ingen opgaver er standardopgaver for os, og vi går til hver opgave med nye øjne, stort engagement og respekt for at kunne drage mest mulig omsorg og skabe trygge rammer.


Få hjælp til skærmning af demente

Få en professionel tryghedsmedarbejder

Vores tryghedsmedarbejdere har stor erfaring fra området i arbejdet med borgere, der er ramt af demens og udviser udadrettet adfærd, som skaber utryghed for plejepersonale, medbeboere og pårørende.


Vi arbejder ud fra 3 principper:

  • Omsorg
  • Ansvar
  • Værdighed


Alle vores tryghedsmedarbejdere er faglig dygtige, uddannet og trænet i de discipliner, som de udøver. De er professionelle, dygtige og vant til at hjælpe borgere med demens. I kan derfor trygt overlade de tunge opgaver til os.


I tæt samarbejde med personalet, de pårørende og i enkelte tilfælde, den demensramte, udarbejder vi en plan for tryghedsforløbet.

Tryghedsmedarbejder støtter ældre dement kvinde

Udadreagerende borgere med demens

Sådan identificerer du den udadreagerende adfærd til udtryk

Hos mennesker med demens, som har udadreagerende adfærd, er det vigtigt at have ekstra fokus på tryghed. Disse borgere kan føle sig utrygge i almindelige hverdagssituationer. Når de føler sig utrygge, sker det ofte at den udadreagerende adfærd kommer til udtryk ved fx verbalt at klage sig med lyde, råb eller skrig. 


Den udadreagerende adfærd rettes ofte mod personale eller genstande i omgivelserne. Det kan medføre utryghed og ubehag for personale eller medborgere. 


Udadreagerende adfærd er også en udtryksform

Hos TrygtMiljø anser vi adfærd, både aggressiv og ikke-aggressiv udadreagerende adfærd som en kommunikationsform, som borgere forsøger at udtrykke sig gennem.

Vi kan rumme at borgere i perioder har det svært, og ikke altid har en hensigtsmæssig kommunikationsform.


Adfærden påvirker trivslen

Den udadreagerende adfærd hos demente borgere har store konsekvenser for de nære omgivelser, og ikke at forglemme den enkelte borger.


Omgivelserne, medborgere kan tage afstand til den udadreagerende borger og nogle af plejepersonalet har ikke de rette værktøjer til at kunne pleje eller passe den demente borger. Det betyder dermed, at den udadreagerende adfærd også vil påvirke den demente borgers generelle trivsel og det sociale samvær. 


Det er værd at vide om udadreagerende adfærd

  • Adfærden er ikke bevidst
  • Relation er vigtig
  • Personcenteret omsorg og pleje skaber trivsel


Hvad er udadreagerende adfærd?

Udadreagerende adfærd kan defineres som adfærd, der opleves aggressiv eller voldsom af omgivelserne. Det er en adfærd, der afviger fra samfundets eller sociale spillereglers normer og forventninger til almen adfærd. 


Udadreagerende adfærd kommer til udtryk på forskellige måder. Graden af demens og den enkelte borgers personlighed spiller ind.


Hos TrygtMiljø inddeler vi den udadreagerende adfærd i 2 kategorier og 2 underkategorier

Verbal udadreagerende adfærd

  • verbal-ikke aggressiv adfærd
  • verbal-aggressiv adfærd


Fysisk udadreagerende adfærd

  • fysisk-ikke aggressiv adfærd
  • fysisk-aggressiv adfærd
Kvindelig borger bliver holdt i hånden af medarbejder